Microsoft-oprichter Bill Gates is weer de rijkste persoon ter wereld. Hij verslaat Amazon-baas Jeff Bezos en staat bovenaan de Bloomberg Billionaires Index die maandag werd gepubliceerd.

Het nettovermogen van Bill Gates wordt door het financieel persagentschap Bloomberg geschat op 110 miljard dollar, zo'n 99,5 miljard euro. Daarmee is hij net iets rijker dan de nummer twee Jeff Bezos, die blijft steken op 109 miljard dollar (98,5 miljard euro).

Gates was lange tijd de rijkste persoon ter wereld, maar werd twee jaar geleden van de troon gestoten door Bezos.

Bill Gates heeft de toppositie weer terug dankzij een waardestijging van zijn Microsoft-aandelen. Het softwarebedrijf heeft in oktober een megaorder gekregen van het Amerikaanse ministerie van defensie. Jeff Bezos is recent gescheiden en heeft een deel van zijn aandelen moeten overdragen aan zijn ex-vrouw.

Op nummer drie staat momenteel Bernard Arnault, oprichter en bestuursvoorzitter van Louis Vuitton Moët Hennessy. Hij heeft een vermogen van 103 miljard dollar (93,1 miljard euro).

Twee Nederlanders in de top vijfhonderd

De enige Nederlander in de top honderd is Charlene de Carvalho-Heineken op nummer tachtig met een vermogen van 15,8 miljard dollar (13,4 miljard euro).

In de top vijfhonderd komt nog een tweede Nederlander voor. Frits Goldschmeding, oprichter van Randstad, staat met een vermogen van 4,61 miljard dollar (4,17 miljard euro) op plaats 446.

De Bloomberg Billionares Index is een lijst van de rijkste mensen ter wereld die dagelijks wordt bijgewerkt na het sluiten van de beurs van New York.