De Nederlandsche Bank (DNB) overweegt de kosten voor financieel toezicht met een kwart te verhogen, meldt Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op basis van een conceptbegroting.

Volgens het FD wil DNB het budget verhogen van 185 miljoen naar 228 miljoen euro. Onder meer voor het gebouw en de investeringen in digitalisering zouden miljoenen nodig zijn.

Een woordvoerder van DNB kan de cijfers niet bevestigen, maar legt uit dat de centrale bank dit jaar een hoop afschrijvingen moet nemen.

Dat die afschrijvingen eraan zaten te komen, was ook bekend, zegt de voorlichter, maar de precieze omvang was nog onbekend. Het gaat onder meer om afboekingen rond het gebouw, dat zal worden gerenoveerd.

De voorlichter vertelt verder dat het boeken van afschrijvingen in de begroting voor volgend jaar betekent dat die in de jaren daarna niet meer genomen hoeven te worden.

Volgens het zakenblad komt de stijging van de begroting voor rekening van financiële instellingen. Dit betekent een stijging van de bijdrage van 23 procent.

De voorzitter van de branchevereniging voor betaalbedrijven VBIN spreekt van "een absurde en buitenproportionele stijging".