8.500 gezinnen met een gezamenlijke schuld van 160 miljoen euro door te veel ontvangen toeslagen, krijgen voorlopig pauze bij het terugbetalen van hun schuld. Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel (Financiën) aan de Tweede Kamer.

Volgens de Belastingdienst hebben deze mensen opzettelijk te veel toeslagen aangevraagd. De fiscus had daarom dwanginvorderingen in gang gezet, zoals loonbeslag en inname van goederen.

Nu schrijft de staatssecretaris aan de Kamer dat hij "de pauzeknop" hanteert voor deze huishoudens die met opzet te veel toeslag hebben aangevraagd. Eerst moet de fraude van deze huishoudens beter worden onderzocht. Gedurende de pauze zal geen invorderingsrente in rekening worden gebracht, aldus Snel.

Hardvochtig en complex

Het stopzetten van toeslagen en harde terugvorderingsmaatregelen gingen eerder dit jaar ernstig mis. Huishoudens werden onterecht als fraudeurs aangemerkt en toeslagen werden met harde hand teruggevorderd.

Snel noemde deze gang van zaken "hardvochtig". Hij wil de Toeslagenwet, die hier wordt toegepast, daarom op termijn aanpassen.

Vrijdag werd bekend dat meer dan de helft van de toeslagen achteraf moeten worden gecorrigeerd, mede doordat de aanvraag ervan zo complex is.