Dertien voormalig werknemers van Deutsche Bank, Nomura Holdings en de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena zijn door de Italiaanse rechter schuldig bevonden aan het verbloemen van 2 miljard euro aan verliezen van de Toscaanse bank. Elf van hen kregen een celstraf tot acht jaar opgelegd.

De Duitse bank en de Japanse financieel dienstverlener kregen een boete opgelegd. Deutsche Bank moet 64 miljoen euro betalen en Nomura 88 miljoen euro. Monte dei Paschi di Siena, tevens de oudste bank ter wereld, heeft in 2016 al een schikking getroffen.

De bankiers van de drie instellingen zouden hebben samengezworen om de verliezen van de Italiaanse bank te verbloemen met complexe derivatenhandel die 'Santorini' en 'Alexandria' werden genoemd. Hierdoor werd de financiële situatie tussen 2008 en 2012 te rooskleurig weergegeven. Ze zouden nepaccounts hebben aangemaakt en zo de markt hebben gemanipuleerd.

De voormalig voorzitter van Monte dei Paschi di Siena, Giuseppe Mussari, kreeg meer dan zeven jaar cel. De voormalig bankiers van Deutsche, Michele Faissola, Michele Foresti en Dario Schiraldi, kregen ook een flinke celstraf.

Alle dertien beschuldigde bankiers hebben hun fouten ontkend.