Vertrekkend voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker denkt niet dat de Amerikanen volgende week importtarieven op Europese auto's invoeren, zegt hij vrijdag in gesprek met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

"Trump zal met wat kritiek komen, maar er zullen geen invoertarieven op auto's worden ingevoerd", zegt de Luxemburger. "Hij zal het niet doen. U spreekt hier met een goed geïnformeerde man."

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt al tijden met invoertarieven op Europese auto's. Volgens hem zijn die nodig omwille van de nationale veiligheid.

De plannen voor de tarieven liggen al klaar; voor 14 november moet de Amerikaanse president besluiten of hij de tarieven van 25 procent daadwerkelijk invoert. Eerder werden de handelstarieven al zes maanden uitgesteld.

Sommige experts denken dat dat nog eens zou kunnen gebeuren, maar in gesprek met persbureau Reuters uit een anonieme Europese diplomaat ook de angst dat Trump zich op het laatste moment bedenkt.

Trumps plannen leiden ook tot kritiek uit eigen kring

De invoertarieven stuitten eerder al op flink wat verzet in het Amerikaanse Congres. Volgens veel critici, zowel Democraten als Republikeinen, zouden de invoertarieven de Amerikaanse autosector en economie schaden.

Eurocommissaris Cecilia Malmström liet bij het vorige uitstel al weten dat ze het idee dat de Europese auto-export een bedreiging vormt voor de Amerikaanse nationale veiligheid afwijst.