Door de huidige stikstofproblematiek werken bouwbedrijven voor prijzen tegen of onder de kostprijs, zeggen aannemers en opdrachtgevers tegen Het Financieele Dagblad (FD).

De vraag naar nieuwe projecten is geslonken door de stikstof- en PFAS-problematiek en dus gaan bouwers hun werk onder de prijs aanbieden om zo hun orderportefeuille vol te houden.

Aannemers zeggen tegen het FD dat het aantal inschrijvingen bij aanbestedingen veel hoger ligt dan normaal, met als gevolg een daling van de prijzen. Brancheorganisatie Bouwend Nederland bevestigt dat.

Grote bouwers nemen sneller genoegen met kleinere opdrachten, zegt een aannemer in de grond-, weg- en waterbouw tegen de krant. "Grotere aannemers duiken op bij aanbestedingen van middelgrote en kleine projecten, terwijl zij daar eerder minder vaak te zien waren."

Minder woningen door stikstofbesluit

Donderdagavond werd bekend dat het aantal verleende vergunningen voor het bouwen van woningen ook is gedaald.

Het kabinet wil de komende jaren 75.000 woningen per jaar bouwen om de woningnood tegen te gaan, maar door het stikstofbesluit mag jaarlijks voor maximaal 47.000 woningen een vergunning afgegeven worden. Dat is 40 procent minder dan gepland.

Aannemers in de bouw twijfelen of overheden op korte termijn genoeg vertrouwen krijgen om nieuwe projecten te starten, laten zij aan het FD weten.