De Italiaanse regering heeft dinsdag hard uitgehaald naar staalbedrijf ArcelorMittal. Het staalconcern wordt onder meer van chantage beschuldigd, omdat het bedrijf heeft laten weten een staalfabriek in het Zuid-Italiaanse Tarente toch niet over te willen nemen. Hierdoor zouden ongeveer vijfduizend banen op de tocht staan.

ArcelorMittal wil af van de geplande overname van de staalfabriek in Tarente, omdat de Italiaanse regering onlangs besloot een milieugarantie voor de fabriek in te trekken. Dit verhoogt de kans dat ArcelorMittal wordt aangeklaagd vanwege vervuiling. De garantie beschermde het bedrijf tegen vervolging, aldus het staalconcern.

De Italiaanse minister van Economische Ontwikkeling Stefano Patuanelli reageerde dinsdag furieus op de actie van ArcelorMittal. "We laten het niet toe dat ArcelorMittal de Italiaanse regering chanteert met het ontslag van vijfduizend werkenden", aldus Patuanelli. "Afspraken zijn afspraken." De Italiaanse regering en ArcelorMittal overleggen woensdag over de kwestie.

De Italiaanse minister van Financiën Roberto Gualtieri zei dinsdag dat de regering alles op alles te zet om de schade beperkt te houden en een "dramatische uitkomst" te voorkomen.

Mocht dat niet lukken, dan staat de Italiaanse oppositie te springen om daarvan te profiteren. Oppositieleider Matteo Salvini zei maandag dat de regering op moet stappen als duizenden banen verloren gegaan.

ArcelorMittal betaalde vorig jaar 1,8 miljard euro

Het staalconcern, de grootste staalproducent ter wereld, legde vorig jaar 1,8 miljard euro neer voor de Zuid-Italiaanse staalfabriek, die eerder in handen was van staalmaker Ilva.

ArcelorMittal beloofde daarnaast nog eens 1,2 miljard euro te investeren in het schoner maken van het bedrijf. De uitstoot en stofregens van de staalfabriek in Tarente liggen al langere tijd onder vuur en worden gelinkt aan een hoger dan gebruikelijk aantal gevallen van kanker.