De kleinere vakbond Leraren in Actie (LIA) is de afgelopen twee dagen snel gegroeid door onenigheid die ontstond over de lerarenstaking, zei de voorzitter van de vakbond Peter Althuizen maandag tegen BNR. De staking, die woensdag plaatsvindt, werd vrijdag afgelast door de Algemene Onderwijsbond (AOb), maar zondag werd die beslissing weer teruggedraaid.

Door de onenigheid rondom de staking is het ledenaantal flink gegroeid, stelt Althuizen. Sinds vrijdagavond heeft Leraren in Actie er zeshonderd leden bijgekregen. Een significante stijging, want hiervoor had de kleine vakbond zo'n 1.200 leden. Een groei van 50 procent dus.

De onrust begon nadat de werkgevers een deal sloten met het kabinet voor een investering van 460 miljoen euro in het basis- en middelbaar onderwijs. Hierop besloot de AOb, de grootste onderwijsbond met 83.000 leden, de oproep tot staken in te trekken. Dit schoot in het verkeerde keelgat bij veel leden van de vakbond, omdat de deal niet werd voorgelegd aan de leden en omdat het grootste deel van het geld eenmalig was.

Na een crisisberaad op zondag werd besloten om alsnog een oproep tot staken te doen. Ook stapte AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen op, omdat zij de deal tekende zonder deze voor te leggen aan de leden en verantwoordelijk was voor de intrekking van de staking.

Door deze gang van zaken stappen dus honderden leraren over naar LIA, maar Althuizen weigert te zeggen dat de vakbond ervan profiteert. "Ik zou graag willen dat we die leden op basis van teksten op de website kunnen trekken. Dit is wel een erg trieste aanleiding", aldus de vakbondsvoorzitter.

LIA eist meer dan andere vakbonden

De LIA zat overigens niet aan tafel bij de onderhandelingen tussen de vakbonden en onderwijsminister Arie Slob. De vakbond wilde vrijdag al dat de staking gewoon door zou gaan, omdat het afgesproken bedrag een "noodpakketje" is dat de problemen binnen het onderwijs niet oplost, aldus Althuizen bij BNR.

De vakbond wil een groter pakket aan maatregelen, met structurele investeringen. Zo niet, dan wil LIA vaker gaan staken, stelt de vakbondsvoorzitter.