Airbus heeft dinsdag een akkoord gesloten met de Indiase budgetvlieger IndiGo voor driehonderd vliegtuigen. De vliegmaatschappij legt 33 miljard dollar (29,7 miljard euro) neer voor de Airbus-toestellen.

IndiGo koopt toestellen uit de A320neo-familie. Deze toestellen zijn middelgroot en hebben maar één gangpad. Het gaat om toestellen van de typen A320neo, A321neo en de A321XL.

Het is voor Airbus een van de grootste bestellingen uit de geschiedenis van de vliegtuigbouwer. "We zijn verheugd dat IndiGo, een van onze eerste klanten voor de A320neo, verder bouwt aan de toekomst met Airbus. Hiermee wordt IndiGo de grootste klant van de A320neo-familie, aldus Airbus-topman Guillaume Faury.

De A320neo-toestellen worden gezien als grootste concurrent van Boeings 737 MAX. De toestellen van de Amerikaanse vliegtuigmaker staan sinds maart dit jaar aan de grond na twee fatale crashes. De topman van Boeing, Dennis Muilenburg, werd dinsdag in de Amerikaanse Senaat ondervraagd over de twee crashes.

Airbus heeft geprofiteerd van de 737 MAX-problemen; zo haalde de Europese vliegtuigmaker vorige week een deal binnen van de Amerikaanse budgetvlieger Spirit Carrier. De vliegtuigmaatschappij bestelde honderd vliegtuigen bij Airbus.

De Europese vliegtuigmaker heeft een sterk jaar achter de rug: Airbus kreeg meer bestellingen én leverde meer vliegtuigen dan Boeing. De aandelen van het bedrijf zijn in 2019 ook met ruim 50 procent gestegen.