De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO trekt miljoenen uit om te voorkomen dat de bank een rechtszaak verliest van slachtoffers van een waterkrachtcentraleproject in Honduras, schrijft Trouw dinsdag. FMO ziet af van een schikking, waar de bank veel minder geld aan kwijt zou zijn.

De FMO wil volgens het dagblad geen precedent scheppen door aansprakelijkheid te erkennen en een schikking te treffen.

Voor zover bekend is er al 2,6 miljoen euro uitgegeven aan advocaatkosten. Daar komt mogelijk nog 6 miljoen euro bovenop, rekent Trouw voor op basis van een brief die de krant in handen heeft.

In een reactie zegt de organisatie open te staan voor andere oplossingen. De FMO lichtte niet toe om wat voor oplossingen het zou gaan. De organisatie zegt de huidige situatie rond het project in Honduras te betreuren.

FMO zou te weinig onderzoek doen bij financieren van projecten

De bank is opgericht om met behulp van financiering van bedrijven de economie in ontwikkelingslanden te stimuleren. Momenteel investeert de FMO in bijna achthonderd projecten die opgeteld een waarde van 9,6 miljard euro hebben. De Nederlandse Staat bezit 51 procent van de aandelen van de ontwikkelingsbank.

Trouw schreef al eerder dat de Nederlandse bank bedrijven financiert waar sprake is van ernstige misstanden. Die ondernemingen zouden verantwoordelijk zijn voor moord, doodslag, intimidatie, milieuschade en landroof. Dat zou bij zeker zeven projecten het geval zijn, omdat de organisatie "te weinig onderzoek doet".

Tegenstanders van project in Honduras werden vermoord

De FMO heeft de aanleg van stuwdammen in Honduras gefinancierd, maar kon niet voorkomen dat tegenstanders van het project werden vermoord. Een onafhankelijke onderzoekscommissie nam op verzoek van de FMO de situatie onder de loep en concludeerde dat de bank was tekortgeschoten in de bescherming van de inheemse volken.

Nabestaanden van de slachtoffers willen dat de financiering van de FMO als onrechtmatig wordt bestempeld. Daarna zou een nieuwe rechtszaak over een schadevergoeding volgen.