Het Google-moederbedrijf Alphabet behaalde het afgelopen kwartaal een omzet van 40,5 miljard dollar (zo'n 36,5 miljard euro). Dat maakte het bedrijf bekend in zijn kwartaalcijfers (pdf).

De omzet van Alphabet steeg met 20 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Destijds kwam de omzet neer op 33,7 miljard dollar. Analisten hadden van tevoren 40,3 miljard dollar omzet voorspeld, daar zat het bedrijf met 40,5 miljard dus iets boven.

Hoewel de omzet steeg, daalde nettowinst van het bedrijf. Dit bedrag komt uit op 7,1 miljard dollar. In het derde kwartaal van 2018 werd nog 9,2 miljard dollar aan nettowinst geboekt. Beleggers vinden het aandeel Google nabeurs 2 procent minder waard, mogelijk door de lagere winst per aandeel.

De omzet uit advertentie-inkomsten, bijvoorbeeld uit diensten als YouTube en de zoekmachine, is wederom gestegen. Dit onderdeel van Alphabet is nog steeds de belangrijkste inkomstenbron van het bedrijf. Het bedrag van deze afdeling komt neer op 33,9 miljard dollar ten opzichte van 29 miljard vorig jaar.

Ook de inkomsten uit de categorie 'overig' stegen. Hieronder vallen onder meer het dochterbedrijf Waymo, dat zelfrijdende auto's maakt, en de afdeling waar de Pixel-telefoons worden geproduceerd. De categorie leverde in totaal 6,43 miljard dollar op. Vorig jaar waren deze afdelingen bij elkaar goed voor 4,64 miljard dollar.