De Verenigde Staten en China naderen een akkoord over "de eerste fase" van een handelsakkoord, meldden beide partijen vrijdag. Amerikaanse aandelenbeurzen sloten de week hierdoor hoger af en naderden vrijdag het hoogste niveau ooit.

"De onderhandelaars hebben op meerdere fronten vooruitgang geboekt en de twee partijen zijn dicht bij een overeenkomst over delen van een handelsakkoord", aldus het Amerikaanse handelsministerie.

China en de VS sloten eerder deze maand een deelakkoord dat de basis moet vormen voor een breder handelsakkoord. Ze bereikten toen een overeenkomst over onderwerpen als intellectueel eigendom, financiële diensten en grote landbouwaankopen.

De Amerikaanse president Donald Trump zei toen dat hij in november een eerste deel van het handelsakkoord wil tekenen. Dan komen beide partijen samen op een top in Chili.

Investeerders reageerden positief op het nieuws, waardoor de S&P 500 op 3022,55 punten sloot, zo'n 0,4 procent hoger dan een dag eerder en 5 punten onder het recordniveau. De Dow Jones en techindex Nasdaq stegen met respectievelijk 0,57 en 0,7 procent.

Felle strijd tussen VS en China gaat niet alleen over handel
240
Felle strijd tussen VS en China gaat niet alleen over handel