Kinderopvangtoeslagen van nog eens 120 ouders zijn in 2015 zonder grondig onderzoek stopgezet door de fiscus, schrijft Trouw zaterdag op basis van een bron.

Nog eens 170 soortgelijke zaken van de Belastingdienst worden momenteel onder de loep genomen, nadat het dagblad samen met RTL Nieuws in mei onthulde dat in 2014 de kinderopvangtoeslag van ruim driehonderd ouders op basis van achterhaalde informatie was stopgezet.

De nieuwe groep gedupeerden was klant van gastouderbureau Florien in Rotterdam. Vermoed werd dat de eigenaresse fraudeerde, maar zij werd nooit op de hoogte gebracht van de beschuldigingen en kreeg geen inzage in het onderzoeksdossier, schrijft Trouw.

Volgens de krant zijn in het dossier geen bewijzen van fraude te zien. De fiscus zou tot eenzelfde conclusie zijn gekomen in 2016, één jaar nadat de toeslagen waren stopgezet. Een woordvoerder zegt in een reactie tegen het dagblad dat, als er fouten zijn gemaakt, "de intentie er is om die mensen tegemoet te komen".

De ruim driehonderd ouders die klant waren bij een Eindhovens gastouderbureau en bij wie eerder werd vastgesteld dat hun toeslagen onterecht waren stopgezet, horen binnenkort hoe zij gecompenseerd worden. Een door staatssecretaris Menno Snel (Financiën) ingestelde commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner geeft daar binnen enkele weken uitsluitsel over.

Mogelijk fouten gemaakt bij nog meer zaken

Mogelijk hebben veel meer ouders nog recht op compensatie. 170 soortgelijke zaken van de Belastingdienst worden opnieuw bekeken door de Auditdienst Rijk (ADR). Snel kon in juli niet uitsluiten dat in die zaken ook fouten zijn gemaakt, maar meldde dat er geen signalen over binnengekomen waren.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën stelt tegenover NU.nl dat het ministerie het belangrijk vindt om erachter te komen wat er in deze zaak is gebeurd. Het ministerie verwacht tegen het einde van het jaar het onderzoek afgerond te hebben.

Volgens de bron van Trouw wordt onderzocht hoe het Combi Aanpak Facilitators-team (CAF) van de Belastingdienst dat deze zaken behandelde zo heeft kunnen "ontsporen". Er zou een structurele werkwijze zijn ontwikkeld om toeslagen stop te zetten zonder bewijs van fraude, aldus de bron.

Gedupeerde ouders hadden jarenlang financiële problemen als gevolg van de onrechtmatige stopzettingen.