Tesla heeft in het derde kwartaal een omzet geboekt van 6,3 miljard dollar (5,65 miljard euro), tegenover 6,8 miljard een jaar eerder. Volgens topman Elon Musk heeft de Amerikaanse bouwer van elektrische wagens in deze periode een recordaantal auto's geleverd, zo'n 97.000.

Maar analisten en beleggers waren vooral verrast door de flinke winst die Tesla noteerde. Tesla boekte een winst van 143 miljoen dollar. Dat was een jaar eerder 311 miljoen dollar. In de eerste twee kwartalen van dit jaar boekte de automaker nog verlies.

De koers van Tesla schoot nabeurs met ruim 20 procent omhoog. Het aandeel bereikte sinds maart al niet meer een waarde van meer dan 300 dollar, toen flinke kostenbesparingen en een recordproductie werden behaald.

Musk verwacht, mede door de verrassende winstcijfers, dat zijn bedrijf dit jaar de gehoopte 360.000 wagens zal ontwikkelen en verkopen. Daarvoor moet het bedrijf in het laatste kwartaal nog ruim 100.000 auto's produceren en daarmee opnieuw een record zetten.

De bouw van een fabriek in Sjanghai zou voorspoedig verlopen en zelfs voor op schema liggen. Analisten en aandeelhouders vragen zich al langere tijd af wanneer de productie in China op gang komt.