Kantoorverhuurder WeWork heeft een reddingsdeal van het Japanse techconglomeraat SoftBank geaccepteerd. Als onderdeel van het pakket koopt Softbank voor 3 miljard dollar (zo'n 2,7 miljard euro) aan aandelen van bestaande aandeelhouders, komt 5 miljard dollar aan nieuwe financiering beschikbaar en wordt een eerder toegezegde financiering van 1,5 miljard dollar naar voren geschoven.

Zo'n 1,7 miljard dollar gaat direct naar de excentrieke voormalige CEO Adam Neumann, die vervolgens volledig afstand neemt van het bedrijf.

SoftBank krijgt in ruil voor de redding de touwtjes in handen bij WeWork. Ook JPMorgan Chase & Co had een financieel voorstel gedaan, maar wist het moederbedrijf van de kantoorverhuurder niet te overtuigen. SoftBank bezat door eerdere investeringen al een derde van WeWork.

Het ging snel de verkeerde kant op met het bedrijf. Enkele weken geleden wilde WeWork nog naar de beurs stappen om flinke bedragen op te halen. De geplande beursgang liep echter spaak door een gebrek aan interesse van investeerders. Inmiddels is medeoprichter en CEO Neumann uit zijn functie gezet en heeft het bedrijf bezuinigingsmaatregelen aangekondigd.

Waar in januari de waarde van WeWork nog op 47 miljard dollar werd geschat, is het bedrijf inmiddels nog 8 miljard dollar waard.