Als reactie op het verhoogde importtarief voor vijftig Europese producten dat de VS vanaf vrijdag heft, gaat Europa "mettertijd" extra heffingen voor Amerikaanse producten invoeren, zegt Eurocommissaris Cecilia Malmström.

"We vinden de keuze van de Verenigde Staten om de verhoging door te zetten spijtig", zegt Malmström. De VS voert de extra importtarieven op Europese producten in, omdat de Europese Unie jarenlang illegaal steun verleende aan de Franse vliegtuigbouwer Airbus. Maar de VS overtrad de regels van de handelsorganisatie WTO zelf ook door steun aan Boeing te verlenen.

Afgelopen maand drong Malmström meermaals bij de Amerikanen aan op een overeenkomst. Verhoogde importtarieven waren volgens haar geen oplossing. "We hebben geen andere keus dan op termijn met tegenmaatregelen te komen in de zaak rondom Boeing, waarin de VS ook de handelsregels heeft geschonden."

Voor vijftig Europese producten gelden vanaf vrijdag een extra importtarief van 25 procentpunt bovenop al bestaande tarieven. Producten met een totale handelswaarde van 6,8 miljard euro worden hiermee extra belast, waaronder ook de helft van de Nederlandse kaasexport naar de VS (met een waarde van zo'n 39 miljoen euro).

Het grootste deel van de export van Goudse kaas en Edammer kaas wordt definitief niet getroffen door de verhoogde heffingen, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

'Schade pas later in te schatten'

"We merken er nu nog niet zoveel van, maar het is uiteraard wel vervelend", zegt Onno Boersma van branchevereniging voor zuivelhandelaars Gemzu. "Hoe groot de uiteindelijke schade zal zijn, zullen we pas veel later kunnen inschatten."

De extra heffingen gelden verder voor Europese koekjes, whisky, wijn, citroenen en mosselen. Industriële machines uit Duitsland en olijfolie uit Spanje worden extra hard geraakt door de maatregel. Net als de vliegtuigen uit Frankrijk. Daarvoor moet, met uitzondering van militaire toestellen, 10 procent meer aan importheffingen betaald worden.