Woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen, zien daar tegenop vanwege de hoge kosten. Zij verwachten 22.000 euro uit te moeten geven voor het energielabel A. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO.

Nederlanders zijn relatief makkelijk te verleiden om kleine aanpassingen in hun woning door te voeren op het gebied van duurzaamheid, zoals het plaatsen van tochtstrippen. Bij het doen van grote verbouwingen aan de woning voelen negen op de tien huizenbezitters zich belemmerd, blijkt uit het onderzoek onder duizend huizenbezitters.

Woningeigenaren die een woning met energielabel B hebben, verwachten 13.000 euro aan kosten voor energielabel A kwijt te zijn. Mensen met een woning met energielabel E tot en met G denken dat verduurzaming ongeveer 33.000 euro gaat kosten.

97 procent van de ondervraagden voelt een drempel om hun woning te verduurzamen, en dat wijten zij aan onduidelijkheid vanuit de overheid. Slechts 5,9 procent heeft een helder beeld van het klimaatakkoord. De helft geeft bovendien aan dat zij geen vertrouwen hebben in de haalbaarheid van het akkoord.

Zonnepanelen, een nieuwe HR-combiketel en isolerend glas

61 procent van de huizenbezitters vindt het verduurzamen van de eigen woning belangrijk en iets minder dan de helft heeft in de afgelopen drie jaar maatregelen getroffen. 19 procent heeft daar 10.000 euro of meer in geïnvesteerd.

Dat geld is vooral besteed aan zonnepanelen, een nieuwe HR-combiketel en isolerend glas in de woonkamer.

Dat woningeigenaren de kosten voor de verbouwing van hun woning van het huidige energielabel naar energielabel A hoog inschatten, komt vooral voort uit onduidelijkheid, zegt Madeline Buijs, sectoreconoom Bouw en Vastgoed van ABN AMRO. "Ze weten niet hoe zij het beste hun woning kunnen verduurzamen én financieren. Bovendien voelen zij zich onzeker over wat hen nog aan verplichtingen te wachten staat."