AMSTERDAM - Van optimisme was donderdag weinig te merken op de belangrijkste beurzen van Europa. In de greep van onzekerheid over de sterkte van een economisch herstel en een mogelijke aanval op Irak en met 11 september voor de deur, laten beleggers het hoofd wat hangen. In Amsterdam was nog een beetje licht te bekennen: de Midkap-index sloot de dag 0,69 punten (0,2 procent) hoger af op ,89.


Beursstemming

De meestverhandelde fondsen verging het minder goed. Hier overheersten de dalers. De AEX-index eindigde op 344,40, 5,31 punten oftewel 1,52 procent lager dan het slot van een dag eerder.

Ook op de beursvloeren in Parijs, Londen en Frankfurt was de stemming bedrukt door de de tegenvallende macro-economische data uit de VS. Ook slechte omzetcijfers over de maand augustus van 's werelds grootste warenhuis Wal Mart en andere detaillisten waren debet aan de malaise.

De CAC-40-index van de beurs in Parijs sloot 0,9 procent lager en de Londense FTSE-index moest aan het eind van de handel 0,7 procent prijsgeven. In Frankfurt stond de DAX-index, 2,5 uur voor sluiting van de beurs, op een verlies van ruim 1 procent.