Mastercard, eBay en het technologiebedrijf Stripe trekken zich terug uit libra, de cryptomunt die Facebook uit wil brengen. Voor het socialemediaplatform is het de volgende klap voor zijn project, nadat vorige week het onlinebetaalplatform PayPal als eerste lid uit de Libra Association stapte.

Van Mastercard werd al langer verwacht dat het zijn deelname aan de cryptomunt zou opzeggen. Het bedrijf overwoog samen met Visa al langer om zich terug te trekken, omdat het zich geen extra wettelijk toezicht op de hals wilde halen.

Vrijdag publiceerde eBay een verklaring waarin het zegt libra te "respecteren", maar zich voorlopig te focussen op andere projecten die voordeliger voor de eigen achterban zijn. Stripe liet weten op een later tijdstip misschien opnieuw mee te werken aan libra.

Libra wordt momenteel nog ondersteund door grote techbedrijven als Uber, Lyft en Spotify. De lancering van een eigen cryptomunt kwam Facebook op veel kritiek te staan, omdat het gebrek aan regelgeving tot financiële criminaliteit zou kunnen leiden, aldus toezichthouders.

Facebook-topman Mark Zuckerberg getuigt op 23 oktober voor een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, om de zorgen van critici over de cryptomunt te bespreken. De valuta zou in de eerste helft van 2020 geïntroduceerd moeten worden.

Sommige landen, waaronder Frankrijk, hebben al gezegd dat libra op de eigen markt geblokkeerd wordt.