De gemeenteraad van Amsterdam heeft donderdagavond ingestemd met een financiële injectie van maximaal 45 miljoen euro voor het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB).

Volgens de Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma moet dit bedrag "een periode van rust" creëren. De 45 miljoen euro zou onder meer nodig zijn voor operationele kosten, herstelkosten, salarissen en het vervoer van slib. Het bedrag komt boven op een eerdere financiële injectie van 35 miljoen euro.

"De gemeente Amsterdam geeft het bedrag eigenlijk het liefst niet uit", liet Dijksma tijdens de raadsvergadering weten. "Dat kan alleen op het moment dat er vertrouwen bestaat bij schuldeisers en bij de banken dat het bedrijf wel gewoon de ruimte heeft om tot het eind van het jaar zich rustig te herpakken."

Momenteel zet de gemeente Amsterdam, de eigenaar van het noodlijdende afvalbedrijf, het verkoopproces in gang. Eerder werd de fusie tussen het AEB en de publieke afvalenergiecentrale HVC al afgeblazen.

Vier verbrandingslijnen weer actief

De Amsterdamse afvalverwerker kampt al geruime tijd met financiële problemen en achterstallig onderhoud, waardoor de veiligheid niet gewaarborgd kon worden. Vier van de zes verbrandingslijnen moesten daarom worden stilgelegd, inmiddels zijn er weer vier actief.

Volgens Dijksma spannen de directie en medewerkers van AEB zich in om de overige twee lijnen voor het einde van het jaar te heropenen.