De Europese Unie schrapt donderdag onder meer Zwitserland, Mauritius en de Verenigde Arabische Emiraten van de zwarte en grijze lijsten met belastingparadijzen. Critici zijn het niet eens met de stap, die volgens hen ten onrechte landen vrijpleit die belastingdeals blijven sluiten met grote bedrijven.

Zwitserland is van de grijze lijst geschrapt omdat het land belastingregels heeft aangepast zodat ze aan de EU-richtlijn voldoen. Ook Mauritius, Albanië, Servië en Costa Rica zijn om die reden van de grijze lijst gehaald. Landen kunnen, als ze geen verbetering laten zien, naar de zwarte lijst verplaatst worden.

De Verenigde Arabische Emiraten zijn van de zwarte lijst geschrapt omdat ze in september nieuwe wetten invoerden die volgens de EU de belastingpraktijk hebben verbeterd.

Beide lijsten werden eind 2017 door de EU opgesteld. Op de zwarte lijst staan op dit moment nog negen landen, waaronder Belize, Fiji en de Amerikaanse Maagdeneilanden. De grijze lijst bevat na donderdag nog 32 landen, waaronder Australië en Curaçao.

Nederland staat overigens sinds maart dit jaar ook op een lijst met EU-landen die "eigenschappen vertonen van belastingparadijzen". Het zou met het belastingbeleid andere EU-landen zo'n 11,2 miljard euro aan belastinginkomsten ontzeggen. De andere landen op deze lijst zijn België, Cyprus, Hongarije, Ierland, Luxemburg en Malta.