Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Rekening,

Woningcorporaties: Geef overheid geen voorrang bij innen schulden

Aedes, de branchevereniging voor woningcorporaties, wil dat de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en zorgverzekeraars niet langer voorrang krijgen bij het innen van schulden.
Door NU.nl

"Op deze manier komen huurders met schulden nooit uit de problemen. Overheid schrap die voorrang! Een dak boven je hoofd is in die situatie belangrijker dan een boete of bekeuring", aldus Aedes-voorzitter Marnix Norder.

De woningcorporaties zijn vorig jaar bij drieduizend huishoudens overgegaan tot huisuitzetting, blijkt uit een enquête van Aedes onder 170 woningcorporaties. Dat zijn 19 procent minder huisuitzettingen dan in 2017.

Aantal huisuitzettingen voor vijfde jaar op rij gedaald

Rechters oordeelden in twaalfduizend zaken dat huurders konden worden uitgezet, maar in 75 procent van de gevallen werd alsnog een oplossing gevonden.

Het is het vijfde jaar op rij dat het aantal huisuitzettingen is gedaald. De woningstichtingen zien onder de huurders met een achterstand wel een toename van het aantal mensen dat verward gedrag vertoond.

Voornamelijk alleenstaanden moeten hun huis verlaten. Bij 12 procent van de uitzettingen gaat het om een gezin met kinderen. In de meeste gevallen betalen de huurders net iets minder dan 711 euro per maand, de maximale huurprijs voor sociale huurwoningen.


Lees meer over:

Economie

Aanbevolen artikelen