Vanaf eind volgend jaar gaat weer een nachttrein tussen Nederland en Oostenrijk rijden, melden de NS en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur donderdag. De NS en het Oostenrijkse spoorwegbedrijf ÖBB gaan de treinritten verzorgen.

Van Veldhoven stelt de komende jaren 6,7 miljoen euro beschikbaar voor de nachttrein, die vanaf december 2020 dagelijks gaat rijden van Amsterdam naar München, Innsbruck en Wenen. Reizigers kunnen ook op Utrecht en Arnhem opstappen.

Daarmee is Nederland weer direct aangesloten op het Europese nachttreinennetwerk, aldus de NS. Reizigers moeten nu eerst naar Düsseldorf in Duitsland reizen om een nachttrein te pakken.

ÖBB-topman Andreas Matthä liet eerder deze week in een interview met dagblad Wiener Zeitung al doorschemeren dat er plannen waren voor een directe treinverbinding tussen Amsterdam en Wenen.

Reis van Amsterdam naar Wenen duurt veertien uur

Volgens NS-directeur Roger van Boxtel biedt de nachttrein een duurzaam alternatief voor het vliegtuig. "De nachttrein heeft nog een steuntje in de rug nodig, maar ik weet zeker dat reizigers het gaan waarderen. Op steeds meer bestemmingen tot zo'n 700 kilometer is de trein al de beste keuze", zegt hij.

Het is de bedoeling dat de trein aan het begin van de avond vertrekt uit Amsterdam en 's ochtends aankomt in Wenen. De reis duurt zo'n veertien uur. De trein zal bestaan uit zit-, lig- en slaapwagons. Ook komen er luxe coupés met privébadkamers. De prijzen variëren van 29 euro voor een zitplaats tot 89 euro voor een slaapplaats.

Alle details, zoals de dienstregeling en het materieel, worden de komende maanden afgestemd door de NS, ÖBB en Van Veldhoven.