Vliegmaatschappij American Airlines annuleert alle vluchten die tot en met 15 januari met de Boeing 737 MAX zouden worden uitgevoerd, zo maakt het bedrijf woensdag bekend. De maatschappij denkt de vluchten met dat toesteltype daarna weer langzaamaan te kunnen hervatten, omdat ze verwacht dat de 737 MAX eind dit jaar goedgekeurd wordt.

Eerder verlengde het bedrijf de annuleringen tot en met 3 december.

De Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) is verantwoordelijk voor de controle en goedkeuring van de software-update die de vliegtuigen weer veilig moeten maken. American Airlines verwacht dat de FAA de 737 MAX na goedkeuring in januari 2020 weer tot het luchtruim zal toelaten.

Boeing zelf heeft de hoop uitgesproken dat de vliegtuigen in het vierde kwartaal weer de lucht in mogen. De FAA bracht woensdag naar buiten dat ze een "grondig proces" doorloopt waarvan niet duidelijk is hoelang het duurt. "De FAA heft het vliegverbod pas op wanneer dit veilig wordt geacht."

Het vliegtuigtype mag nog altijd niet de lucht in, na twee dodelijke crashes die door hetzelfde softwareprobleem werden veroorzaakt. Op 29 oktober 2018 stortte een Boeing 737 MAX van Lion Air neer, waarbij 189 personen om het leven kwam. Op 10 maart dit jaar gebeurde hetzelfde met een toestel van Ethiopian Airlines dat kort na het opstijgen crashte, waarbij 157 inzittenden omkwamen.

Hierdoor konden de Boeing 737 MAX-vliegtuigen neerstorten
70
Hierdoor konden de Boeing 737 MAX-vliegtuigen neerstorten