Ter Beke, het Belgische moederbedrijf van vleeswarenfabrikant Offerman, komt maandag met een winstwaarschuwing. Het bedrijf verwacht dat de operationele kasstroom zo'n 10 procent lager uitvalt. De winstwaarschuwing hangt samen met de listeriabesmetting in de Aalsmeerse fabriek, die afgelopen week aan het licht kwam.

Het lager ingeschatte EBITDA-resultaat geldt voor de gehele groep, waarvan Offerman slechts een onderdeel is. De verwachting was dat dit resultaat over heel 2019 dat van 2018 zou overtreffen, maar dat lijkt nu niet langer op te gaan.

Vrijdag bleek dat de listeriabesmetting aan drie mensen het leven kostte en een miskraam heeft veroorzaakt. Op die berichtgeving volgde een terugroepactie van vleeswaren en een tijdelijke handelsstop. Ook moet de fabriek in Aalsmeer voorlopig dicht blijven. Het werk in de fabriek mag pas worden hervat als alle productielocaties weer zijn goedgekeurd door de NVWA.

De invloed van de ontwikkelingen bij Offerman in Aalsmeer op de totale opbrengst is dan ook groot. "Ter Beke neemt alle mogelijke maatregelen om deze impact maximaal te reduceren", aldus het moederbedrijf. Het bedrijf benadrukt dat voedselveiligheid de hoogste prioriteit heeft, en zegt dat het volledige medewerking verleent aan het verdere onderzoek.