Zonder concrete maatregelen zullen de komende jaren als gevolg van de stikstofkwestie 70.000 banen in de Nederlandse bouwsector verdwijnen, voorspellen economen van ABN AMRO in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Volgens het nieuwe stikstofbeleid in Nederland moet de stikstofdepositie van toekomstige bouwprojecten meteen gecompenseerd worden en mag hier niet meer achteraf een oplossing voor worden gezocht.

Bij veel geplande bouwprojecten is hier nog geen rekening mee gehouden, waardoor de bouwsector minder projecten zal uitvoeren dan gepland.

In totaal waren er vorig jaar 527.000 banen in de bouw. ABN AMRO rekende uit dat door de omzetschade van bedrijven 70.000 banen verloren kunnen gaan.

Waarom zorgt stikstof voor zo veel problemen in Nederland?
77
Waarom zorgt stikstof voor zo veel problemen in Nederland?

Deel banenverlies gecompenseerd door openstaande vacatures

Naar verwachting zal een deel van het banenverlies gecompenseerd worden door de vele openstaande vacatures in de bouw. In het tweede kwartaal van 2019 waren 18.800 vacatures niet vervuld.

Toch zal de huidige krapte op de arbeidsmarkt geen garantie zijn voor de toekomst en verwachten de economen dat uiteindelijk 51.000 op dit moment vervulde voltijdbanen zullen verdwijnen.

Naar verwachting komt premier Mark Rutte later op vrijdag met een eerste reactie op de vraag hoe het stikstofprobleem opgelost moet worden.