Italiaanse officieren van justitie zijn volgens een ingewijde gestart met een onderzoek naar de vermeende belastingontduiking door Netflix. Volgens aanklagers moet het bedrijf wel belasting in Italië betalen, terwijl Netflix geen kantoor in het land heeft. De onderneming maakt namelijk wel gebruik van de lokale digitale infrastructuur om streamingdiensten aan te bieden.

Volgens de aanklagers wordt het gebruik van de kabels en computerservers in Italië bovendien beschouwd als het hebben van een fysieke aanwezigheid.

De anonieme bron stelt dat Italiaanse belastingcontroleurs vermoeden dat de bedragen waar het om gaat zo hoog zijn, dat het instellen van een onderzoek verplicht is. Het onderzoek zit nog wel in een voorbereidende fase en daarom worden er nog geen specifieke managers onderzocht.

Netflix heeft in Italië ruim 1,4 miljoen klanten. In een reactie zegt Netflix nauw samen te werken met de Italiaanse fiscus. "We voldoen aan de belastingeisen in Italië, evenals in de andere landen waar we werkzaam zijn", aldus een woordvoerder.

Italiaanse aanklagers deden eerder vergelijkbare onderzoeken naar techbedrijven zoals Apple, Amazon en Facebook vanwege vermeende belastingontduiking. In verschillende zaken wist het land hiermee miljarden euro's aan boetes en belastingbetalingen te innen.