De megabeursgang van WeWork gaat voorlopig niet door. The We Company, het moederbedrijf van de verhuurder van gedeelde werkruimtes die ook in Nederland actief is, heeft formeel een verzoek ingediend om zijn plannen voor een beursdebuut in te trekken.

WeWork gold lang als een zeer veelbelovend bedrijf. Sinds de plannen voor de op een na grootste beursgang in de VS dit jaar het daglicht zagen, kwamen echter steeds meer lijken uit de kast. Zo was er forse kritiek op de inmiddels vertrokken topman en mede-oprichter Adam Neumann, die onder meer leningen aan zichzelf verstrekte. Ook vroegen beleggers zich af in hoeverre het bedrijf zijn interne zaakjes op orde had.

Aanvankelijk werd gedacht dat WeWork bij een beursgang een prijskaart van ruim 47 miljard dollar zou krijgen. De recentste schatting was echter al naar beneden bijgesteld tot onder de 15 miljard dollar. Onder meer de Japanse investeerder SoftBank zag daardoor een beursgang niet meer zitten.

In een verklaring spreken de twee nieuwe topbestuurders van WeWork, die de functie samen vervullen, van "uitstel" van de plannen. "We houden vast aan de intentie om WeWork naar de beurs te brengen en we kijken ernaar uit om de publieke aandelenmarkt in de toekomst weer te bezoeken", aldus Artie Minson en Sebastian Gunningham. "We kunnen dit maar één keer doen, en dan moet het goed zijn."

Met het voorlopig afblazen van de beursnotering krijgt het bedrijf de gelegenheid zich weer volledig te concentreren op de bedrijfsvoering, zo stellen de bestuurders. Het fundament van het bedrijf blijft volgens hen sterk. Naar verwachting waagt WeWork volgend jaar een nieuwe poging.