De Britse minister van Financiën, Sajid Javid, wil gebruikmaken van de lage rentes op staatsleningen om investeringen te doen in de infrastructuur. Hij beloofde onder meer de Britse wegen, breedbandverbindingen en busdiensten te verbeteren.

Zo zegde Javid 5 miljard pond (5,6 miljard euro) toe om breedbandverbindingen te verbeteren voor afgelegen locaties van het land.

Hij wil de plannen financieren door tegen een lage rente geld op te halen uit de financiële markten. Net zoals veel andere landen heeft het Verenigd Koninkrijk de rentes op staatsleningen flink zien dalen in het afgelopen jaar en in sommige gevallen is er zelfs sprake van negatieve rentetarieven.

Volgens Javid kunnen overheden hiervan profiteren door tegen een lage of zelfs negatieve rente geld te lenen en het te steken in economische infrastructuur.

Investeringsfonds

Ook in andere landen worden plannen gemaakt om te profiteren van de lage rentes op staatsleningen. Zo kondigde het Nederlandse kabinet aan een investeringsfonds op te zetten om investeringen te doen in onder meer onderzoek en infrastructuur.

Javid deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst van de Conservatieve Partij die werd gedomineerd door de Brexit-perikelen. Hij benadrukte dat het standpunt van de huidige Britse regering duidelijk is en dat het VK op 31 oktober uit de Europese Unie zal stappen.