NEW YORK - Beleggers op Wall Street wachtten donderdag vooral af en hielden zich gedeisd. Teleurstellende cijfers over de dienstensector en het wachten op cijfers van chipproducent Intel, lieten de handel opnieuw in onzekerheid.

Hoewel de koersen aan het begin van de dag forser stegen dan aan het eind, wisten de belangrijkste indices niet met winst te sluiten. De Dow-Jonesindex eindigde op 8283,70, wat een verlies is van 141,42 punten of 1,7 procent. De Nasdaq sloot 41,28 punten of 3,2 procent lager op 1251,03.

"Iedereen wacht op de eerste kogel"

"Iedereen wacht", omschrijft een commissionair de stemming. "Op de eerste kogel die wordt afgeschoten in Irak, op bedrijfswinsten en op economische cijfers die erop duiden dat de economie niet in een dip zit."

De grens van 8200 wordt gezien als een belangrijke ondergrens. Die werd niet gebroken, wat beleggers weer als een teken zagen goedkope aandelen in te kopen.

Intel

Alle ogen waren echter gericht op Intel, de grootste chipfarbikant van de wereld, die nabeurs met omzetcijfers kwam. Er werd al met het ergste rekening gehouden, maar het aandeel was van de Dow-Jonesfondsen de grootste verliezer met ruim 6 procent. Intel trok ook de rest van de technologiefondsen mee omlaag.

Ook de financiële waarden moesten inleveren. Citigroup, dat de laatste dagen al flink minder waard werd, verloor opnieuw meer dan 3 procent. JP Morgan Chase zag zelfs ruim 5 procent van zijn koers verdampen.

De euro kwam nauwelijks van zijn plaats en bleef op 0,9910 staan, even hoog als bij het slot van de beurzen in Europa.