KPN heeft de benoeming van Dominique Leroy als nieuwe CEO ingetrokken. Onlangs werd bekend dat het parket van Brussel een gerechtelijk onderzoek naar de topvrouw is gestart. De reden is dat de duur van de procedure onduidelijk en onvoorspelbaar is, staat in een maandag verschenen persbericht van het telecombedrijf.

Begin september werd de benoeming van Leroy aangekondigd. Twee weken later werd bekend dat er een gerechtelijk onderzoek loopt. Het onderzoek gaat over het mogelijke misbruik van voorkennis bij de handel in Proximus-aandelen. Leroy is nu nog CEO van telecombedrijf Proximus en zou op 1 december aantreden als CEO van KPN.

Leroy verkocht op 1 augustus voor 285.000 euro aan Proximus-aandelen, terwijl ze in vertrouwelijke gesprekken met KPN onderhandelde over de functie van CEO. Het was de eerste aandelenverkoop die ze in drie jaar tijd deed. Na de aankondiging van haar vertrek daalde de koers van het Proximus-aandeel met 2,5 procent. Leroy verdedigt haar handelwijze door te stellen dat ze alleen in bepaalde perioden aandelen van de hand mocht doen.

Voorzitter Duco Sickinghe van de raad van toezicht van KPN noemt het afzien van de benoeming een lastige beslissing, aangezien Leroy naam heeft gemaakt als een onderlegd leidinggevende. Toch achten de raad van commissarissen en de raad van toezicht de timing en duur van het proces niet in het belang van het bedrijf.

Als gevolg van de beslissing gaat de aandeelhoudersvergadering van maandag 28 oktober niet door. Joost Farwerck neemt tijdelijk de positie van voorzitter van raad van bestuur en het directiecomité in.

Huidig KPN-CEO Maximo Ibarra maakte in juni zijn ontslag bekend. Op dat moment was hij slechts een jaar CEO. Hij zei op te stappen wegens "dringende familiale redenen". Ibarra legt maandag zijn functie neer.