De Japanse regering verhoogt de verbruiksbelasting toch naar 10 procent. Gevreesd wordt dat de stap een recessie ontketent, maar die angst is nu wat afgenomen. Deze btw stijgt op 1 oktober van 8 naar 10 procent.

De regering van premier Shinzo Abe zegt het geld hard nodig te hebben om belangrijke doelstellingen van het beleid te realiseren.

Het verhogen van de belasting op consumptieartikelen heeft eerder wel een zeer negatieve invloed op de Japanse economie gehad. De verhoging van 3 naar 5 procent in 1997 en die naar 8 procent in 2014 werden gevolgd door recessies.

Volgens Martin Schultz van het Fujitsu Research Institute komt dat door de kwetsbare koopkracht van veel Japanners die hun lonen in twintig jaar tijd niet hebben zien stijgen.

Er gelden wel uitzonderingen voor bepaalde levensmiddelen. De btw op afhaalmaaltijden blijft 8 procent, mits het eten echt wordt meegenomen. Wie bijvoorbeeld een sandwich in een winkel of bakkerij opeet, betaalt 10 procent. Wie het eten mee naar buiten neemt, betaalt 8 procent btw.