Nederland heeft de komende drie jaar een zetel in het dagelijkse bestuur van de VN-luchtvaartorganisatie ICAO. Een meerderheid van de leden heeft daar zaterdag mee ingestemd tijdens een algemene vergadering in Canada.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) was eerder deze week in Montreal om Richard Ossendorp als raadslid voor te dragen. Hij is momenteel adviseur binnen haar ministerie.

"De vertegenwoordiger oefent als lid van dit dagelijkse bestuur direct invloed uit op het ICAO-beleid en kan daarmee de luchtvaartbelangen van Nederland behartigen", zegt het ministerie. "Met deze raadszetel kan Nederland nu van binnenuit zorgen dat veiligheid bovenaan de agenda blijft staan en er daarnaast meer focus komt op verduurzaming."

De ICAO, waar 193 landen bij aangesloten zijn, geldt als een belangrijke speler in de wereldwijde luchtvaart. De ICAO maakt internationaal afspraken en bepaalt de standaarden voor de ontwikkeling van het luchtverkeer.

Tijdens de algemene vergadering, die tot 4 oktober duurt, wordt een nieuwe raad samengeteld. Zaterdag zijn 23 van de 36 leden gekozen. Nederland vertegenwoordigt als lid van de zogeheten Abis-groep ook de belangen van België, Ierland, Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal en Zwitserland.