Nederland krijgt dit jaar 18,5 miljoen euro subsidie uit Brussel voor internationale spoorverbindingen. Het geld wordt geïnvesteerd in onder andere directe verbindingen tussen Nederland en Duitsland.

12,6 miljoen van de miljoenensubsidie gaat naar de snelle directe verbinding tussen Groningen en Bremen, de zogeheten Wunderline, laat de rijksoverheid weten.

Voor de spoorgoederenverbinding tussen Venlo en Kaldenkirchen wordt 5,8 miljoen euro uitgetrokken, en 19,5 miljoen euro subsidiegeld wordt besteed aan het stiller maken van goederentreinen uit buurlanden.

Daar heeft Nederland baat bij omdat internationale treinen verantwoordelijk zijn voor meer dan 90 procent van het spoorgoederenvervoer over Nederlands spoor.

Vaker de trein binnen Europa

De werkzaamheden zijn onderdeel van het plan van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) om twee miljoen reizigers extra te verleiden de trein te kiezen op korte afstanden binnen Europa.

De snelle Wunderline tussen Groningen en Bremen brengt reizigers straks in zo'n twee uur van de ene naar de andere stad. ProRail en Duitse collega's starten in 2021 met de werkzaamheden.