De Nederlandse overheid treedt al minstens tien jaar bijna niet op tegen kustvissers die frauderen met hun scheepsmotoren, blijkt zaterdag uit onderzoek van de NOS.

Tientallen motoren van vissersschepen zouden volgens de NOS veel meer motorvermogen gebruiken dan door de Europese Unie is toegestaan.

Vissersschepen met versterkte motoren kunnen volgens de NOS in een korter tijdsbestek meer vis of garnalen vangen dan schippers die zich wel aan Europese richtlijnen houden.

De NOS heeft voor het onderzoek documenten van onder andere scheepsbouwers, vissers en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ontvangen. Hieruit zou het probleem rondom de scheepsmotoren duidelijk zijn geworden.

Uit het onderzoek is gebleken dat ongeveer veertig van de 75 grootste Nederlandse kustvissers motoren gebruiken die een vermogen van 490 tot 740 pk kunnen leveren. Vervolgens zouden de meters worden afgesteld op 300 pk, het maximum volgens de Europese wetgeving.

Minister Schouten geeft toe dat overheidsbeleid tekortschoot

In een reactie op de bevindingen van de NOS geeft minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten toe dat het beleid van de overheid de voorgaande jaren tekort is geschoten.

"We zien dat dat nu dus op deze manier niet werkt. Dus moeten we naar een andere vorm van controle, bijvoorbeeld een tachograaf, zoals in vrachtwagens. Dan kun je echt zien wat het vermogen van motoren is", aldus Schouten.