De overname van Sandd door PostNL mag toch doorgaan. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken vrijdag bekendgemaakt. Eerder blokkeerde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de overname, omdat die zou leiden tot een monopolie op de postmarkt.

Keijzer beroept zich hiervoor op artikel 47 van de Mededingingswet. Het kabinet mag het oordeel van een toezichthouder negeren als er "gewichtige redenen van algemeen belang" zijn. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat het kabinet hiervan gebruikmaakt.

Keijzer staat de overname onder strenge voorwaarden toe. Zo komt er een rendementsplafond van 9 procent, waardoor bijvoorbeeld de postzegelprijs niet harder stijgt dan de daadwerkelijk daarvoor gemaakte kosten. Ook beperkt ze de prijsstijging van zakelijke brieven, die de toezichthouder op zo'n 30 tot 40 procent had geschat.

De toezichthouder had de overname begin september verboden, omdat de postprijzen door het monopolie flink zullen gaan stijgen. Zowel bedrijven als consumenten zouden hiervan nadelen ervaren, die volgens de ACM niet opwegen tegen de voordelen van de fusie.

Een andere voorwaarde van het kabinet is daarom dat PostNL toegang verleent tot het landelijke netwerk aan regionale postvervoerbedrijven. Het kabinet wil bovenal de kwaliteit van de postbezorging behouden, tegen een eerlijke prijs en met goede arbeidsvoorwaarden voor de bezorger.

Volgens PostNL en Sandd was het door de aanhoudende krimp van de postmarkt onmogelijk om de postvoorziening rendabel te houden. Het aantal verzonden poststukken is afgelopen tien jaar gehalveerd. Met de schaalvoordelen die uit een fusie ontstaan, kan deze krimp volgens de bedrijven worden opgevangen.