De Europese Commissie heeft een boete van in totaal 31,6 miljoen euro uitgedeeld aan twee bedrijven die ingeblikte groenten verkopen. Zij zouden jarenlang verboden prijsafspraken hebben gemaakt. Het Nederlandse bedrijf Coroos moet 13,6 miljoen euro betalen, het Franse bedrijf CECAB 18 miljoen euro.

Het kartel maakte meer dan dertien jaar lang prijsafspraken over de verkoop van onder meer ingeblikte mais, sperziebonen, erwten en erwt-wortelcombinaties in Europa.

Ook het Franse Bonduelle was betrokken bij het kartel. Dat bedrijf heeft een boete van 250 miljoen euro weten te ontwijken, omdat Bonduelle het bestaan van het kartel aan het licht heeft gebracht.

"Deze kartels raken uiteindelijk de Europese consument en met deze beslissing sturen wij een duidelijk bericht naar bedrijven dat kartels niet worden geaccepteerd", schrijft EU-commissaris Margrethe Vestager.

Het onderzoek naar het conservenkartel begon in 2013. Omdat de bedrijven meewerkten aan het onderzoek en akkoord gingen met een schikking, zijn hun boetes verlaagd. Naar blikgroentenbedrijf Conserve Italia is nog een onderzoek aan de gang.

Het is het tweede conservenkartel dat wordt beboet. In juni 2014 kwamen verboden prijsafspraken rond ingeblikte champignons aan het licht. De Europese Commissie legde toen drie bedrijven, waaronder Bonduelle, een boete op van 32 miljoen euro.