Zo'n 400.000 mensen hebben in 2018 belasting ontdoken door hun werk niet of maar gedeeltelijk op te geven. Zij werken 'zwart' waardoor de fiscus de loonbelasting op deze inkomsten misloopt. Dat bedrag komt neer op honderden miljoenen euro's. Dit blijkt uit cijfers die NOS op 3 heeft opgevraagd bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het gaat om zo'n 4 miljard euro aan inkomsten waarover geen belasting is betaald.

In de schoonmaakbranche komt dit het vaakst voor: hier gaat zo'n 1,4 miljard euro aan zwart geld in om. Ook in de bouw wordt veel zwartgewerkt, het CBS schat de omzet hier op zo'n 800 miljoen euro. Daarnaast wordt er regelmatig zwartgewerkt door kappers en hoveniers en in de kinderopvang, horeca en autogarages.

Bij al deze bedragen gaat het om schattingen, omdat het bij zwartwerk lastig is de precieze cijfers boven water te krijgen. Normaal worden voor omzetcijfers namelijk btw-aangiftes gebruikt.

Onterechte toeslagen en uitkeringen

De verliezen voor de Staat zijn waarschijnlijk hoger dan alleen de misgelopen miljoenen euro's aan belasting. Er zijn waarschijnlijk extra kosten door onterechte uitkeringen en toeslagen van mensen die hun inkomsten niet volledig hebben opgegeven.

De Belastingdienst laat desgevraagd aan de NOS weten geen cijfers te hebben over hoeveel boetes er worden opgelegd voor zwartwerken of hoe vaak dit wordt gecontroleerd.