ABN AMRO wordt onderzocht met betrekking tot de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), meldt de bank donderdag. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de bank hiervan woensdag op de hoogte gesteld.

ABN AMRO laat weten volledig mee te werken aan het onderzoek.

Een woordvoerder van het OM meldt dat het onderzoek wordt gedaan naar aanleiding van een melding van De Nederlandsche Bank (DNB).

"De bank wordt verdacht van het niet of niet op tijd melding doen van ongebruikelijke transacties", aldus de woordvoerder. Ook wordt ABN AMRO verdacht van het onvoldoende uitvoeren van cliëntenonderzoek en het niet tijdig afstand doen van bepaalde klanten.

Op de beurs is het aandeel van ABN AMRO donderdagochtend na de berichtgeving met ruim 9 procent gedaald.

Waarschuwing DNB in augustus

In augustus meldde de bank dat het al zijn particuliere klanten in Nederland onder de loep moest nemen van DNB, in de strijd tegen witwassen. DNB liet ABN destijds weten dat de bank de dossiers op bepaalde punten beter moest controleren. Het is niet duidelijk of deze specifieke waarschuwing van DNB samenhangt met het huidige onderzoek.

Begin september 2018 schikte ING met het OM na onderzoek over de betrokkenheid bij witwaspraktijken. De bank zou onvoldoende hebben gedaan om witwassen tegen te gaan en kreeg een boete van 675 miljoen euro. Het moest daarbij nog een bedrag van 100 miljoen euro betalen, dat met de activiteiten zou zijn verdiend.