De nieuwe Italiaanse regering is bezig met het opstellen van een begroting voor 2020 die volledig aan de begrotingsregels van de Europese Unie voldoet, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

De Italianen hanteren volgens de ingewijden een voorzichtige aanpak bij het opstellen van de begroting om geloofwaardigheid op te bouwen.

De vorige regering lag maandenlang met de Europese Commissie in de clinch, omdat het begrotingstekort veel hoger uitviel dan is toegestaan. Ook deden de Italianen volgens Brussel niet voldoende om de schuldenberg van het land te verminderen.

De nieuwe regering richt zich volgens een bron rond de regering op een begrotingstekort van om en nabij de 2 procent. Dit kan gerealiseerd worden doordat grote plannen van de vorige regering, zoals een verlaging van de pensioenleeftijd en de invoering van een soort basisinkomen, minder kosten dan verwacht. Daarbij ligt de rente op de kapitaalmarkten flink lager dan maanden geleden, waardoor de Italiaanse overheid goedkoper kan lenen.

Italianen hebben sinds augustus een nieuwe regering

De nieuwe Italiaanse regering van Italië, met Giuseppe Conte nog aan het roer, werd begin september gevormd en bestaat uit de Vijfsterrenbeweging (M5S) van Luigi Di Maio en de sociaaldemocratische Democratische Partij (PD).

De vorige regering van Italië, een coalitie tussen de Vijfsterrenbeweging en de rechts-radicale partij Lega van vicepremier Matteo Salvini, viel in augustus uit elkaar. Dit gebeurde nadat Salvini had aangekondigd niet langer met zijn partner te kunnen samenwerken.