De NS wordt weer eigenaar van 48 oude buffeltreinen, heeft de rechtbank Midden-Nederland dinsdag bepaald. De treinen werden verkocht aan een Roemeens vervoersbedrijf, maar werden nooit opgehaald. De treinen staan nog altijd gestald in Nijmegen.

De zogenoemde buffeltreinen werden in 2014 en 2017 verkocht aan het Roemeense vervoersbedrijf Ferotrans. Bij de aankoop werd afgesproken dat de treinstellen uiterlijk in april 2018 weggehaald zouden worden door het bedrijf, maar de Roemeense onderneming haalde die nooit op.

De NS wilde de treinen terug om de buffeltreinen weg te kunnen halen en vervolgens te laten slopen. ProRail begint in oktober met werkzaamheden aan het spoor in Nijmegen en de treinen staan dan in de weg. Als de treinen voor oktober niet zijn weggehaald, zal ProRail de NS een boete van 1.000 euro per treinstel opleggen.

Ferotrans is het niet eens met het besluit van de rechtbank. Het Roemeense bedrijf wil de treinen naar eigen zeggen wel ophalen, maar claimt te zijn tegengewerkt door de NS. Het Nederlandse bedrijf zou onder meer niet de juiste papieren hebben geleverd.

De NS zegt er juist alles aan te hebben gedaan om ervoor te zorgen dat Ferotrans de treinen kon vervoeren. "Er nu nog samen uit komen, is een gepasseerd station", aldus de NS. Waar de 2,5 kilometer aan treinstellen nu heengaan, is nog niet bekend.