Ruim vijftienduizend ziekenhuismedewerkers in Rotterdam, Schiedam, Groningen en Haarlem voeren volgende week actie voor een betere cao, meldt vakbond FNV dinsdag.

Het gaat om medewerkers van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam, het Franciscus Vlietland in Schiedam, het Martini Ziekenhuis in Groningen en het Spaarne Gasthuis in Haarlem.

De actievoerders zullen 24 uur lang zondagsdiensten draaien. De operatiekamers, radiologie en tientallen andere afdelingen zijn op de betreffende dag gesloten voor niet-spoedeisende behandelingen.

Afgelopen woensdag voerden ziekenhuismedewerkers ook al actie voor een betere cao. Die dag legden medewerkers van het Ommelander Ziekenhuis in Groningen het werk neer.

Vakbonden willen een salarisverhoging van 5 procent

De vakbonden willen een salarisverhoging van 5 procent en een salaristoeslag als ziekenhuismedewerkers op het laatste moment worden opgeroepen om te komen werken. Ook willen de vakbonden betere afspraken over werk- en rusttijden en over de instroom en het behoud van medewerkers.

Onder de cao ziekenhuizen vallen 200.000 medewerkers van 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra.

Praat mee op NUjij

  • Ben jij ziekenhuismedewerker bij een van de betrokken instellingen? Laat dan in de NUjij-reacties weten of je gaat actievoeren en vertel waarom!