De zorgpremie van zorgverzekeraar DSW stijgt in 2020 met 6 euro naar een bedrag van 118 euro per maand. Dat is hoger dan de stijging van 3 euro per maand, die het kabinet op Prinsjesdag voorrekende. DSW is ieder jaar de eerste zorgverzekeraar die zijn premie bekendmaakt. Uiterlijk 12 november moeten alle premies voor 2020 bekend zijn.

De stijging van 6 euro ligt hoger dan het kabinet voorspelde op Prinsjesdag. Het kabinet ging uit van een zorgpremiestijging van 3 euro per maand. De premiestijging van DSW ligt daar dus aardig boven.

"Die 3 euro extra zit hem in het feit dat we vorig jaar nog 5 euro konden teruggeven uit onze reserves om de premiestijging te dempen. Dit jaar kan dat nog maar 2 euro zijn", zegt Aad de Groot, de nieuwe bestuursvoorzitter van DSW tegen de NOS.

De prijsstijging is volgens DSW onder meer noodzakelijk vanwege hogere zorgkosten. "Iedereen vindt dat mensen in de zorg meer moeten verdienen, omdat er een achterstand ingehaald moet worden", zegt De Groot. "We verwachten dat de lonen bijgetrokken gaan worden in de zorg en dat komt voor de helft weer terug in de hogere premie."

DSW handhaaft het eigen risico op 375 euro. Dat is een tientje onder het wettelijk vastgelegde bedrag van 385 euro. Voormalig DSW-topman Chris Oomen voerde het lagere eigen risico in. Hij noemde het oneerlijk dat gezonde klanten alleen een premievoordeel kunnen krijgen door hun eigen risico flink op te hogen.

Zorgpremiestijging voorloper op andere stijgingen

De zorgpremiestijging van DSW geeft een idee van premiestijgingen bij andere zorgverzekeraars, die de zorgpremies nog bekend moeten maken. Vorig jaar steeg de zorgpremie van DSW met 4,5 euro, of een kleine 4,2 procent.

Daarmee viel de stijging lager uit dan de gemiddelde premiestijging bij andere zorgverzekeraars, die kwam vorig jaar uit op 5,92 procent, of 6,63 euro, blijkt uit gegevens van zorgwijzer.nl.