In het geval van een faillissement van Thomas Cook Nederland krijgen Nederlanders die nog een reis hebben geboekt bij de reisorganisatie hun geld terug of wordt hun reis omgeboekt, zegt een woordvoerder van de reisorganisatie maandag tegen NU.nl. Dit geldt ook voor mensen die hun reis hebben geboekt bij Neckermann Reizen, de organisatie maakt deel uit van de Nederlandse tak van Thomas Cook.

Het zou gaan om tussen de 40.000 en 50.000 reizigers die nog een reis hebben geboekt tot het eind van de winter 2020 bij de Britse reisorganisatie die maandag failliet werd verklaard. Momenteel zijn er tienduizend Nederlanders op reis met Thomas Cook, ook die worden gecompenseerd bij een faillissement.

De Nederlandse tak van Thomas Cook is nog niet failliet verklaard. Of dat maandag gaat gebeuren kan de woordvoerder van de reisorganisatie niet zeggen. Mocht dat faillissement er komen, dan kunnen gedupeerden terecht bij Stichting Garantiefonds Reisgelden, aldus de organisatie.

Reizigers die nu op pad zijn met Thomas Cook kunnen hun reis dus zonder zorgen voortzetten, ook wanneer de Nederlandse tak failliet gaat. Reizen die nog op de planning staan, worden omgeboekt naar een andere reisorganisatie, of de klanten krijgen hun geld terug.

Thomas Cook Nederland: 'Geboekte reizen gaan door'
86
Thomas Cook Nederland: 'Geboekte reizen gaan door'

In totaal zo'n 600.000 mensen geraakt door faillissement, onder wie veel Britten

Thomas Cook, de oudste reisorganisatie ter wereld, werd in de nacht van zondag op maandag failliet verklaard, nadat ze de nodige financiële middelen om een faillissement te voorkomen niet op tijd konden bemachtigen.

Alle boekingen van de reisorganisatie zijn hierdoor geannuleerd, in totaal zo'n 600.000 reizigers zijn getroffen door het faillissement. Een kwart hiervan is Brits. Momenteel zouden er zo'n 50.000 Britten gestrand zijn in Griekenland vanwege het faillissement.

De Britse civiele luchtvaartautoriteit CAA laat maandag weten dat er een grote actie wordt opgezet om alle gedupeerde reizigers in de komende twee weken weer naar huis te halen. Dit zou de grootste Britse repatriëringsactie in vredestijd ooit zijn.

Deel je verhaal op NUjij

  • Ben jij als reiziger op pad met Thomas Cook? Laat dan op NUjij weten wat dit precies voor jou betekent!