Het herstel van de twee oliefaciliteiten die begin vorige week geraakt werden door droneaanvallen zal mogelijk maanden langer kunnen duren dan het Saoedische staatsolieconcern zelf beweert. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal maandag op basis van gesprekken met aannemers en Saoedische ambtenaren.

Het staatsolieconcern, Saudi Aramco, beloofde vorige week dat het herstel maximaal tien weken zal duren. Maar dit is veel te optimistisch, zeggen meerdere ingewijden tegen The Wall Street Journal. "We zijn nog haastig op zoek naar onderdelen voor de reparatie", zegt een ambtenaar tegen de zakenkrant.

Om dit proces zo snel mogelijk te laten verlopen betalen de Saoedi's gigantische bedragen aan leveranciers en dienstverleners voor onderdelen voor de olie-installaties, zeggen de ingewijden. Hierdoor kunnen de reparatiekosten oplopen tot in de honderden miljoenen dollars.

Afgelopen weekend probeerde Saudi Aramco-topman Amin Nasser oliemarkten nog gerust te stellen door te zeggen dat alles onder controle is en de schade van de aanvallen meevalt. "We hebben ondanks de droneaanval geen enkele bestelling van een internationale klant hoeven annuleren", aldus Nasser zaterdag.

Het productieverlies door de aanvallen op olie-faciliteiten in Abqaiq en Khurais bedroeg 5,7 miljoen vaten olie per dag, ongeveer 5 procent van de olieproductie wereldwijd. Hierdoor steeg de olieprijs vorige week met ongeveer 8 procent. Als gevolg daarvan steeg de benzineprijs licht.