De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht de laagste economische groei sinds het begin van de economische crisis in 2008. Dat voorspelt de organisatie donderdag.

De wereldeconomie zal dit jaar volgens de OESO met 2,9 procent groeien. Vorig jaar groeide de wereldeconomie nog met 3,6 procent. De verwachting is verlaagd ten opzichte van de OESO-voorspelling in mei. Toen voorspelde de economische organisatie nog een groei van 3,2 procent, 0,2 procentpunt lager dan de voorspelling van donderdag.

Reden voor de groeivertraging is de handelsoorlog en het effect dat het conflict heeft op de economieën van de Verenigde Staten en China, schrijft de OESO. "Wat in eerste instantie leek op tijdelijke handelsspanningen, worden nu nieuwe langlopende handelsrelaties", zegt hoofdeconoom Laurence Boone.

Vooral de VS wordt geraakt door de handelsoorlog, waar de economische organisatie in mei nog uitging van een groei van 2,8 procent dit jaar, verwachten ze nu een groei die 0,4 procentpunt lager ligt voor de grootste economie van de wereld. De tweede economie van de wereld, China, groeit met 6,1 procent, 0,1 procentpunt minder dan de OESO in mei voorspelde.

Gevolgen handelsoorlog ook volgend jaar voelbaar

De handelsoorlog zal de economische groei ook volgend jaar raken, de OESO verwacht dat de wereldeconomie dan met 3 procent groeit. In mei werd er nog uitgegaan van een groei van 3,4 procent.

Deze schade kan groter worden als het Verenigd Koninkrijk zonder deal de Europese Unie verlaat. De OESO verwacht dat de Britse economie dan 2 procent minder hard groeit dan in de huidige situatie. Ook de eurozone zou hierdoor geraakt worden, voorspelt de OESO. In die situatie valt de bbp-groei van de eurozone een half procentpunt lager uit.