Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), verlaagt de belangrijkste rentestand met 25 basispunten. Dat maakt Fed-voorzitter Jerome Powell woensdag bekend. Hiermee komt de bandbreedte van de rente tussen de 1,75 en 2 procent te liggen.

Het is de tweede keer in twee maanden tijd dat de Federal Reserve de rentestand verlaagt. Eind juli nam de centrale bank dezelfde maatregel. De maatregel in juli was de eerste van deze soort in tien jaar tijd.

De Fed verlaagt de rente vanwege zorgen over de wereldeconomie. Door de alsmaar escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de grote onzekerheid over de Brexit ziet de tweede helft van het jaar er op handelsgebied steeds somberder uit. Ook voert de Fed de renteverlaging in vanwege "een verzwakking" in bedrijfsinvesteringen en de export.

In totaal stemden zeven van de tien leden van het beleidscomité voor de renteverlaging. Een van de leden wilde een grotere renteverlaging, van 50 basispunten.

Onzekerheid over de rest van het jaar

Onzeker is nog wat de Fed de rest van het jaar zal doen. In de zogeheten 'dot plot', waarin zeventien beleidsmakers van het centrale bankenstelsel de rente voorspellen, geven de leden een wisselend beeld.

Tien van de zeventien leden zeggen dit jaar geen verdere renteverlaging te zien, de overige zeven laten weten nog een verlaging van 25 basispunten te verwachten voor het nieuwe jaar.

Renteverlaging is wens van Trump

Met de stap komt de centrale bank tegemoet aan de druk van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij levert al maandenlang kritiek op de Federal Reserve over het volgens hem te hoge renteniveau.

Vorige week was Trump nog kritisch op het behoudende rentebeleid van het stelsel van centrale banken, toen de Europese Centrale Bank (ECB) een nieuw opkoopprogramma aankondigde. "De ECB handelt snel en verlaagt de rente met 10 basispunten", schreef hij op Twitter, "en de Fed zit, en zit, en zit."

Het is echter maar de vraag of de stap voor Trump voldoende is, De president wil een grote ingreep van de Fed om zo "de volledige potentie" van de economie te benutten.