FNV zet volgend jaar, net als dit jaar, in op een loonstijging van 5 procent. Naast de loonstijging wil FNV dat iedere werknemer binnen drie jaar zeker 14 euro per uur gaat verdienen, zo heeft het ledenparlement van de vakbond maandag besloten. FNV maakt ieder jaar op de dag voor Prinsjesdag haar eisen voor het volgende jaar bekend.

Naast de looneisen zet FNV zich volgend jaar extra in voor betere werkomstandigheden. "Werknemers moeten meer grip op hun werktijden krijgen en gezond hun pensioenleeftijd kunnen halen", schrijft de vakbond.

FNV klaagt ook over de groeiende kloof tussen slechtbetaald flexibel werk en vaste banen met meer werkzekerheid.

"Elke dag vertrekken vliegtuigen vanaf Schiphol, doen we boodschappen in de supermarkt en bestellen we pakjes online. Structureel werk dus, maar werkgevers kiezen voor onzekere contracten waar mensen nauwelijks van kunnen rondkomen", schrijft Zakaria Boufangacha, lid van het dagelijkse FNV-bestuur.

Tot slot schrijft de vakbond dat werknemers meer moeten profiteren van de Nederlandse economische groei. Volgens de vakbond komt nog een te groot deel daarvan bij aandeelhouders en topmensen in het bedrijfsleven terecht.