De olieprijs is maandag met zo'n 9 procent gestegen, nadat twee olie-installaties in Saoedi-Arabië zaterdag werden getroffen door een droneaanval. Voelen wij de gevolgen van de aanval straks aan de pomp?

Ja, concludeert Paul van Selms van consumentenadviescentrum United Consumers. Door de aanval op de olievelden ligt ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie stil, wat zal worden doorgerekend in de benzineprijzen.

Van Selms verwacht dat automobilisten tussen de 1 en 2 cent meer zullen gaan betalen voor benzine. "Normaal zie je prijsstijgingen van tussen de 0 en 1 cent, maar dat zal nu misschien wat heftiger zijn. De heftigste prijsstijging die ik de afgelopen twintig jaar heb meegemaakt, is een stijging van 2 cent."

Een benzineprijsstijging van 1,5 cent zou een procentuele stijging van bijna 1 procent zijn, een stuk lager dan de stijging van de olieprijzen. "Het is niet zo dat als de olieprijzen met 10 procent stijgen, dat de benzineprijzen dan ook met 10 procent stijgen", legt Van Selms uit.

De prijzen stijgen niet evenredig met elkaar, omdat de olieprijs slechts een deel uitmaakt van de benzineprijs. In Nederland maken btw en accijnzen zo'n 62 procent van de benzineprijs uit. De olieprijs zit verwerkt in de productie, ongeveer 28 procent van de pompprijs. Daarbij kunnen olie-inkopers gewoon wachten tot de olieprijs iets lager ligt. "De prijsstijging hoef je dus niet van de ene op de volgende dag door te voeren", aldus Van Selms.

Prijsstijgingen worden pas na maandag doorgevoerd

Mocht je nou krap bij kas zitten en de hogere pompprijzen met lede ogen aanzien, dan kun je het best maandag nog snel even bijtanken.

Vrijdags worden de prijzen voor zaterdag, zondag en maandag namelijk vastgesteld, dus automobilisten zullen de gevolgen van de droneaanval maandag nog niet voelen. De prijzen voor dinsdag worden op maandag berekend, dus waarschijnlijk zullen de eerste prijsstijgingen dinsdag pas worden doorgevoerd.