De Amerikaanse geneesmiddelenproducent Purdue Pharma heeft faillissement aangevraagd en bezweek daarmee onder de druk van de 2.600 rechtszaken die tegen het bedrijf zijn aangespannen. De fabrikant wordt gezien als aanjager van en hoofdrolspeler in de opiatencrisis in de Verenigde Staten.

Het bestuur van Purdue keurde de langverwachte faillissementsaanvraag zondagavond goed. Met het faillissement wil het bedrijf herstructureren en schikken in alle rechtszaken.

Purdue stelt een schikking van zo'n 10 tot 12 miljard dollar (9 tot bijna 11 miljard euro) voor. Meerdere partijen zijn het echter niet met deze bedragen eens. De zaken lijken daarmee niet snel afgerond te kunnen worden.

Purdue is de maker van onder meer het zeer verslavende OxyContin, de pijnstiller die vaak wordt gezien als het middel waarmee de opiatencrisis begon. De toename van het aantal overdoses van dergelijke morfineachtige pijnstillers wordt de opiatencrisis genoemd. Sinds 1999 zijn hier in de VS minstens 400.000 mensen aan overleden.

Sinds de introductie van OxyContin in 1996 heeft het middel Purdue meer dan 35 miljard dollar opgebracht. Het bedrijf kreeg vanaf het begin al vragen over de verslavende werking van de medicatie.